Vignerons du Terroir

door | okt 4, 2022

Vignerons du terroir

Maandag 3 oktober vond de tweede editie van Vignerons du Terroir plaats, in het prachtige gebouw van het concertlab in Utrecht.

Vigneron, ook wel wijnbouwer of druiventeler genoemd. Iemand met een eigen wijngaard die voor zijn eigen druiven zorgt, een onafhankelijke wijnboer. Vroeger werden de druiven van de wijnboeren in de Champagne, vooral verkocht aan de grote wijnhuizen. Tegenwoordig maken deze “vignerons” steeds vaker hun eigen champagnes. Deze champagnes worden gemaakt met liefde en respect voor de grond en de druiven. Iedere wijnboer brengt hierbij zijn eigen authentieke stijl champagnes voort. Het verschil in druivenrassen, terroir en techniek komt bij deze champagnes goed tot uitdrukking.  Kleine wijnboeren, maar grote kwaliteit.

Tijdens deze tweede editie konden er zo’n negentig champagnes worden geproefd, geselecteerd door een groep van tien wijnimporteurs. Al deze importeurs hebben een grote voorliefde voor wijnen van kleine wijnfamilies, die met zorg worden gemaakt. Door hen zelf geselecteerd en geïmporteerd, waardoor iedere importeur je vol enthousiasme en kennis kan vertellen over hun champagnes. Echt genieten!

Naast alle verhalen en enthousiasme was het proeven ook een feestje. Uniek om zo veel champagnes naast elkaar te kunnen proeven, waardoor je de verschillen onderling echt goed kon ervaren. Een ding weet ik zeker, champagne is echt een onwijs mooi product! We mogen hier best met zijn allen wat meer aandacht aan besteden en wat vaker van genieten.

Dank jullie wel voor al jullie geweldige verhalen en nog mooiere champagnes!

Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?