Pop my Sherry

door | mrt 5, 2022

Palomino druif

Sherry is een versterkte wijn uit het zuidwesten van Spanje, uit het plaatsje Jerez. Men denkt vaak dat sherry alleen gedronken wordt door omaatjes. Jammer, want sherry is hip!

Spanje – Jerez

Sherry is er in veel soorten en maten. Van droog tot zoet en bijna stroperig. Alle sherry soorten worden gemaakt met als basis een droge witte wijn van de Palomina druif. Welke soort sherry er precies gemaakt wordt, heeft te maken met de manier waarop hij rijpt.
Er zijn 3 soorten droge sherry:
⦁ Fino. Dit is de meest droge sherry. Deze is licht en fris met een amandelsmaak.
⦁ Amontillado. Droog, amberkleurig en aromatisch met smaken van hazelnoot.
⦁ Oloroso. Dit is de meest krachtige, droge sherry. De smaak is vol met tonen van toast en balsamico.

Daarnaast heb je ook verschillende soorten zoete sherry. De eerste en tevens bekendste wordt gemaakt van de Pedro-ximénez druif. Deze druiven worden na de oogst gedroogd in de zon, waardoor er zeer geconcentreerde smaken ontstaan. Deze sherry is dan ook stroperige en bijna karamel achtig, met in de smaak kenmerken van rozijnen.
Andere soorten zoete sherry worden gemaakt door middel van een blend. Dit wordt gedaan door een droge sherry te combineren met een zoetmiddel, namelijk een zoete wijn of druivenmost.

Soorten Sherry

Sherry bij het eten

Fino is vooral lekker bij een borrelplank met olijfjes en amandelen en bijvoorbeeld Baba ganoush.
Amontillado is een heerlijke combinatie met paddenstoelen. Maar ook een kruidige pompoensoep of gegrilde asperges passen hier goed bij.
Oloroso kan erg goed met zout en pikant eten. Denk aan de Aziatische keuken en bijvoorbeeld gerijpte kazen, zoals manchego.
Cream sherry past perfect bij zachte en romige kazen, maar ook bij noten of een dessert met fruit.
Medium sherry is heerlijk bij een salade met geitenkaas en appel. Ook past deze variant goed bij pittige gerechten, zoals een Aziatische curry.
Pale cream kan goed met een combinatie van peer en blauwe kaas of blauwe kaas op vijgenbrood.
PX is zo zoet dat hij een goede tegenhanger moet hebben. De meest perfecte vind ik hierbij pure en bittere chocolade. Maar ook sterke blauwe kaas en vanille ijs zijn goede partners.

Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?