Hip hipper hipst

door | feb 23, 2022

Hip hipper hipst

Wat is er hip in de wijnwereld dit komende jaar. Ik heb daar zo mijn ideeën over en dit wil ik graag met jullie delen.  Wat hip is, hoeft natuurlijk niet klakkeloos gevolgd te worden. Dus blijf bij jezelf en geniet waarvan jij wilt genieten. Maar wie weet vind je het leuk om deze trends uit te proberen en zo je eigen ontdekkingsreis door de wijnwereld te maken.

Less but better

We kopen minder flessen wijn,  maar kiezen hierbij wel voor betere wijnen. Ik zie het liefst dat mensen deze goede wijnen kopen in dat leuke wijnwinkeltje op de hoek, in plaats van een snelle fles in de supermarkt. We kiezen voor goede wijnen, omdat we echt willen genieten van wat we drinken. Ook is er de behoefte om meer van een wijn te weten en het verhaal achter wijnen te ontdekken. En dit ontdek je naar mijn mening toch minder in de supermarkt dan in dat leuke wijnwinkeltje.

Het nieuwe uitgaan

Door coronatijd zijn we gaan ervaren dat we ook thuis kunnen genieten. Steeds vaker wordt er met vrienden thuis afgesproken om daar te genieten van een goed glas wijn of een gezellig etentje. Online wijnproeverijen of proeverijen thuis zijn het nieuwe uitgaan.  Natuurlijk blijven we daarnaast ook genieten van de horeca, maar de behoefte van samen zijn is er ook.

Bruisend

Bubbels zien we niet meer alleen tijdens oud en nieuw of als er iets te vieren is. Steeds vaker bestellen we een glas bubbels in een restaurant of bij de borrel. En ook thuis komen de flûtes steeds vaker op tafel. Genieten en het leven te vieren! En dat doen we gewoon graag met iets bruisends.

Biologisch & duurzaam

De laatste tijd zijn we steeds meer bewust bezig met wat we eten en drinken en waar dit vandaan komt. Ook in de wijnwereld kiezen mensen steeds vaker voor duurzaam en biologisch. Wijn die is geproduceerd met respect voor mens en milieu. Vooral voor de jonge wijnliefhebber is dit een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een wijn. Als gevolg van deze trend, zien we ook steeds vaker veganistische, biodynamische en zelfs natuurwijnen verschijnen.

Dichtbij huis

Het klimaat in Nederland is tegenwoordig steeds meer geschikt voor het maken van goede wijnen. En dat kunnen we, er worden heerlijke wijnen in Nederland gemaakt. De populariteit hierin neemt zeker toe. Dit gaat hand in hand samen met duurzaamheid, we kunnen genieten wat van dichtbij komt. Ook dit is beter voor het milieu.

Oranje boven

Orange wine is interessant. Je ziet deze wijn met een donker gele tot oranje kleur steeds meer in de wijnwinkels verschijnen. Orange wine is wijn gemaakt van witte druiven op de manier zoals rode wijn gemaakt wordt. Tijdens het wijnmaak proces komt de wijn langere tijd in contact met pitten en schillen, waardoor een oranje achtige kleur ontstaat. Je proeft vaak rijp fruit en een klein bittertje. De wijn heeft duidelijk aanwezige tannines, wat bij witte wijn normaal niet het geval is. Interessant als je het mij vraagt.

Low low low..

Bewust omgaan met alcohol is tegenwoordig meer dan alleen een trend. Je ziet dat steeds meer wijnmakers proberen om wijnen te maken met minder of zelfs zonder alcohol die toch smaakvol zijn. Het is nog lastig, maar men wordt er steeds beter in.

Gekoelde rode wijn

Een glas gekoelde rode wijn bestellen op het terras, gewoon omdat het kan. Graag zou ik zien dat dit hipper wordt.  Niet alle rode wijnen zijn geschikt om gekoeld te drinken, maar er zijn heerlijke fruitige en lichte rode wijnen, die het goed zouden doen, gekoeld op het terras. Dus doe eens gek en bestel deze zomer dat gekoelde rode wijntje!

Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?