Het witte goud

door | mrt 19, 2022

Het witte goud

De eerste echte lente dagen zijn een feit. Dankzij de zon van de afgelopen dagen, hebben we hier dan ook al dubbel en dwars van kunnen genieten. Heerlijk! Met het intreden van de lente gaan we ook weer richting het asperge seizoen. Van april tot juni kunnen we gaan genieten van dit “witte goud”. Asperges en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen kent namelijk wel de klassieke combinatie van asperges met ham, ei en hollandaise saus gecombineerd met een Pinot Blanc uit de Elzas.
Witte asperges zijn vol van smaak, een beetje zoet met in de nasmaak een klein bittertje. Hierdoor zijn het vooral de witte zachte wijnen, met lichte zuren die erg goed passen. Nu is het verder eigenlijk vooral de bereiding en de eventuele andere ingrediënten die de keuze van de wijn bepaald.
Nu houd ik erg van een uitdaging en wijk ik graag af van het gangbare, vandaar dat een klassieke combinatie niet echt mijn ding is. Dat was voor mij dan ook een reden om eens wat andere gerechten met asperges en wijnen uit te gaan zoeken.

Zodra de zon zich wat meer laat zien, krijg ik vaker zin in een lekkere salade. Een salade met rauwe aspergelinten, appel, tuinkruiden en een lekkere vinaigrette bijvoorbeeld. Deze kan goed gecombineerd worden met een Crémant, bijvoorbeeld uit de Loire.


Nog een salade, maar dan van veldsla met gegrilde witte asperges, aardbeien en geitenkaas. Het ziltige van de geitenkaas, met het zoete van de aardbeien is wat mij betreft een perfecte combi. Ik zou deze combineren met een Riesling uit de Mosel van Max Kilburg. Deze heeft een zuurtje en een zoetje, waardoor hij wat mij betreft heerlijk is bij de geitenkaas en de aardbeien in deze salade.


Zon en rosé zijn ook 2 dingen die graag samen gaan, dus wilde ik dit graag combineren met een asperge gerecht. Het werd een gerecht van gegrilde asperges en venkel met een gremolata.

Asperges Chicks love food
Gegrilde asperges met gremolata – Chicks love food


Mocht het tijdens dit asperge seizoen weer zijn om de barbecue aan te steken, dan is het ook heerlijk om ze hierop te roosteren. Heel simpel met alleen een beetje olie en peper en zout. Dit lijkt mij dus heerlijk om te combineren met een gekoelde, lichte rode wijn. Iets wat ik zeker ga doen wanneer de kans zich voor doet. (Pinot noir, Valpollicella, beaujolais (gamay) of cabernet franc loire , zweigelt, mencia) 12 a 14 graden.

Ik heb nu alleen de wat lichtere gerechten genoemd, maar een quiche of een risotto met witte asperges moeten we zeker niet vergeten. Door de volheid en het romige in deze gerechten, vraagt dit om een wat vollere wijn. Kijk uit met wijnen met houtrijping, dit komt de asperges niet ten goede. Denk bij deze gerechten bijvoorbeeld meer aan een Chenin blanc of een niet hout gerijptechardonnay voor bij een quiche. Voor risotto denk ik meer aan een Gavi of een Soave, om in de Italiaanse sferen te blijven.

Hopelijk genoeg mogelijkheden om eens buiten de gebruikelijke asperge lijntje te gaan kleuren!

Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?