Get Spanish

door | mrt 9, 2022

Get spanish

Afgelopen zomer was ik met mijn gezin op vakantie in Spanje. In het Noordoosten, in een heel mooi gebied vlakbij Natuurgebied de Ebro Delta. Tijdens deze vakantie werd ik verliefd op de wijnen uit Rioja. Natuurlijk was het daar ook de gehele sfeer die geweldig was. Een heerlijk glas wijn, onder de olijf- en amandelbomen met uitzicht op de ondergaande zon. Genieten dus!

Spaanse wijn ontdekken

Eenmaal thuis ging mijn reis in de Spaanse wijnen verder. Ik wilde ontdekken wat voor lekkers er nog meer uit Spanje kwam. Ik kende al het een en ander, maar ik wilde meer leren en te weten komen over de wijnen uit dit zonnige land.

Spanje staat op nummer 3 van wijn producerende landen. Toch heeft Spanje het grootste aantal wijngaarden ter wereld. Dit verschil heeft te maken met de extreme weersomstandigheden die je in Spanje tegenkomt. Spanje ligt relatief dicht bij de evenaar, waardoor het land te maken heeft met droogte en hoge temperaturen. Dit zijn niet de ideale omstandigheden voor wijnbouw. Deze omstandigheden verplichten de wijnbouwers om hun wijnranken ver van elkaar aan te planten. Wat ervoor zorgt dat de productie kleiner is dan de oppervlakte doet vermoeden.

Doordat Spanje zo ‘n 90% van zijn wijngebieden op grotere hoogtes heeft, krijgen de druiven genoeg frisheid om goede wijnen te kunnen maken. Spanje heeft ontzettend veel druivenrassen en hierdoor ook een groot aanbod in verschillende wijnen. De wijnen die ik benoem, zijn ook diegene die ik in mijn ontdekkingsreis tegen ben gekomen en die ik de moeite waard vind om met jullie te delen.

Wijngebieden Spanje

Laten we beginnen met Rioja, een van de bekendste wijngebieden in Spanje. Hier worden heerlijke wijnen gemaakt met een combinatie van Tempranillo en Garnacha. Vaak krijgen deze wijnen houtrijping, de rijpingsperiode van deze wijnen zorgt voor de verschillende soorten Rioja die er op de markt zijn. Je kunt de termen Crianza, Reserva en Gran reserva vaak zien staat op het etiket. Door de warmte in dit gebied, krijg je volle wijnen met rijpe aroma’s van rood en zwart fruit.

Wijnland Spanje
Wijngebieden in Spanje

Iets meer landinwaarts vind je Ribera del Duero, waar de Tempranillo druif groeit. Dit gebied heeft een warmer klimaat dan Rioja, waardoor de wijnen een vollere body hebben en meer aroma’s van rijp zwart fruit.   

Links onder Ribera del Duero ligt Rueda. Een bekend gebied voor de Verdejo druif.  Een van de meest bekende witte Spaanse wijnen. Deze wijnen zijn vaak fris en licht tropisch. De frisheid krijgt deze wijn, doordat de druiven ’s nachts worden geoogst.

Dan gaan we meer richting de Atlantische kust, in het noordwesten van Spanje. Hier heerst een wat gematigder klimaat, waardoor het beduidend koeler en natter is dan in de rest van Spanje. Rías Baixas en Bierzo zijn bekend om hun wijnen van Albariño en Mencía. Door het koelere klimaat zijn dit wat frissere wijnen. Een typische Albariño is droog met een hoog zuurgehalte, maar vaak met kenmerken van perzik en abrikoos. Die zuren proef je ook terug in de Mencía wijnen, dit gecombineerd met fruitige aroma’s van rijp zwart fruit.

Ik wil eindigen met een wijn die ik laatst pas heb ontdekt en waar ik op slag verliefd op was. Het was een wijn uit Valencia gemaakt van grotendeels de Verdil druif. Een volle en aromatische wijn met rijp fruit. Hij deed me denken aan een Viognier, wat een van mijn favoriete wijnen is. Dus deze wijn was een match made in heaven!

Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?