Domaine Moellinger – Elzas

door | feb 8, 2023

Meet the winemaker - Domaine Moellinger - Elzas

In het dorpje Wettolsheim, tussen Colmar en Eguisheim in de Elzas, vinden we Domaine Moellinger. Een familiebedrijf dat al generaties lang mee gaat en waar vandaag de dag Michael Moellinger aan het roer staat. Dit doet hij samen met zijn vrouw Isabelle en zijn zoon Etienne. Moellinger is een klein wijnhuis, dat zo’n 90.000 flessen per jaar produceert en behoort tot de Vignerons independants; wijnboeren die van a tot z alles zelf doen.

Een streek vol traditie

Eguisheim - Elzas- Frankrijk - Wijngebied

” Wijnbouwers van de Elzas willen overbrengen wat ze geërfd hebben; respect voor terroir, zorg voor de wijnstokken en de poëzie van de wijn”.

In de Elzas houdt men van traditie, dit is vooral te zien aan de uitstraling van de authentieke dorpjes met hun kleurrijke vakwerkhuisjes. Ook wat betreft wijn houden ze in de Elzas van tradities. Zo maakt men bij het wijn maken gebruik van alleen de typische druivenrassen uit deze streek en wordt er gebruikt gemaakt van grote, oude houten vaten.

De wijngaard

De druiven groeien op 15 hectare aan wijngaard verspreid over vijftig percelen. Hierdoor beschikken de verschillende druiven over een grote diversiteit aan bodem en ligging. Dit geeft de druiven en de wijnen een verschil in karakter mee.
In de wijngaarden wordt gewerkt met respect voor de natuur en de omgeving, zo duurzaam mogelijk. Moellinger al geruime tijd HEV (High Environnemental Value) gecertificeerd en krijgt dit jaar het certificaat ‘biologisch’.

Wijngaard domaine Moellinger - Elzas - Wettolsheim

De wijnen van Moellinger

De wijnen van Moellinger zijn authentiek en puur. Er wordt wijn gemaakt van de typische druivenrassen uit de Elzas, ook wel de edele rassen genoemd. Deze edele rassen mogen worden verbouwd op de Cru wijngaarden, de beste wijngaarden van een domein. Riesling, Pinot gris, Gewürztraminer en Muscat behoren tot deze edele rassen. Moellinger maakt echter ook wijn van Pinot blanc en Pinot noir.

Het vergisten en rijpen van de wijn gebeurt op de traditionele manier, namelijk in grote, houten wijnvaten. Deze oude vaten geven geen houtaroma’s meer af aan de wijn, waardoor deze de pure smaken van het druivenras en het terroir blijft behouden. Pure, frisse en elegante wijnen.

Domaine Moellinger - wijnen - etiket - schildpad
De schildpad is het symbool van het dorp Wettolsheim
Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?