Decanteren of karafferen: hoe, wat & waarom

door | dec 20, 2022

decanteren of karafferen wanneer kies je wat en wat zijn de verschillen

Een mooie glazen karaf in een gave vorm, dit staat natuurlijk erg mooi op tafel tijdens een etentje. Maar wist je dat het overschenken van de wijn in een karaf ook daadwerkelijk een functie heeft? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen decanteren en karafferen? Na het lezen van dit artikel weet je hier alles over.

Wat is decanteren?

Decanteren is eigenlijk niets meer dan het overgieten van een fles wijn in een karaf. De reden om dit te doen is om de wijn te scheiden van het bezinksel dat zich in de loop van de tijd onder in de fles heeft verzameld. Deze kleine deeltjes zijn al die tijd in de wijn aanwezig, maar na verloop van tijd klonteren deze samen en zakken ze naar de bodem van de fles. Dit gebeurt vaak bij het rijpingsproces van goede rode wijnen of vintage port.

Een fles wijn decanteren

Vaak is de wijn die je gaat decanteren een tijdje liggend bewaard, daarom is het belangrijk dat je de fles eerst een nacht rechtop bewaard. Hierdoor kan het bezinksel naar de bodem van de fles zakken. Wanneer je de fles opent, doe je dit zo voorzichtig mogelijk. Dit om te veel beweging te voorkomen. Daarna schenk je in een vloeiende beweging de fles in de karaf. Zorg er hierbij voor dat je voldoende licht hebt, want je moet goed kunnen zien wanneer je moet stoppen met schenken. Je stopt namelijk met schenken, wanneer het bezinksel in de hals van de fles terecht is gekomen. Als het goed is heb je nu een karaf vol met mooie rode wijn zonder bezinksel.

Het verschil tussen decanteren en karafferen

Decanteren en karafferen is beide het overschenken van een fles wijn in een karaf, maar toch zijn het twee verschillende dingen. De reden en de manier van het overschenken is namelijk anders. Wanneer je een wijn uit de fles overschenkt om deze te laten ademen, wordt dit karafferen genoemd. Door de wijn over te schenken in een karaf zorg je voor zuurstof bij de wijn, waardoor deze als het ware wakker geschud wordt. Je doet dit overschenken dan ook minder rustig dan bij het decanteren, de wijn mag hierbij juist wel wat kolken. Karafferen doe je over het algemeen bij jonge wijnen of wijnen die erg gesloten zijn, terwijl decanteren juist gedaan wordt met wijnen die ouder zijn en lang gelegen hebben.

Nu weet je alles over decanteren en karafferen. Reden genoeg om eens een mooie karaf aan te schaffen en tijdens een etentje met vrienden of familie helemaal uit te pakken.

Wijn

Wat leuk dat je mijn blogs leest. Ik schrijf deze met heel veel plezier en ik wil hiermee iedereen op een no-nonsense manier wat meer leren over wijn.

Benieuwd naar mijn andere blogs?