Om maar met de deur in huis te vallen, “ik wil vaker bubbels!” Wij Nederlanders zijn een nuchter volk, uit onderzoek is gebleken dat er gemiddeld 2 glazen champagne per persoon per jaar wordt gedronken. Veel te weinig als je het mij vraagt. Wij denken dat je het drinkt met Oud en Nieuw. En dan vaak ook alleen maar “omdat het hoort”.
Graag zou ik wat meer de levensstijl van een Fransman evenaren. Wijn bij de lunch en vaker een glas bubbels. Gewoon omdat we het leven willen vieren en genieten. In Frankrijk worden er beduidend meer glazen per persoon per jaar gedronken. Zij staan natuurlijk bovenaan in de top 10 van landen waar het meeste champagne gedronken wordt.

Zijn bubbels altijd Champagne?
Champagne is vaak de naam die we aan een mousserende wijn geven. Maar wist je dat champagne alleen zo genoemd mag worden als het ook daadwerkelijk uit de Champagne streek in Frankrijk komt? Daarnaast moet het voldoen aan een hele lijst met strenge regels. Zo mogen er alleen bepaalde druivenrassen gebruikt worden en moet champagne gemaakt worden door middel van de ‘méthode traditionelle’. Wat betekent dat de tweede vergisting op fles plaatsvindt. En dan moet de fles ook nog minimaal 12 maanden in de wijnkelder rijpen, voordat het verkocht mag worden. Niet zo gek hè, dat ze zo veel geld voor een fles vragen?
Elders in Frankrijk worden ook mousserende wijnen gemaakt, dit wordt een ‘Cremant’ genoemd. Deze wijnen zijn qua druivenrassen te vergelijken met champagne, ook worden ze gemaakt volgens de méthode traditionelle. Toch zijn deze wijnen vaak een stuk betaalbaarder. Zo heb je in de Bourgogne, Crémant de Bourgogne, deze is gemaakt van onder andere Chardonnay en Pinot Noir. De druiven die ook bij champagne worden gebruikt. En zo zijn er nog een paar gebieden in Frankrijk die mousserende wijnen produceren, allemaal het proberen waard!
Bubbels buiten La douce France
Ook buiten Frankrijk worden mousserende wijnen gemaakt. Denk aan Cava in Spanje en Prosecco in Italië. Cava wordt op dezelfde traditionele manier gemaakt als Champagne, waardoor deze vaak ook het meeste weg heeft van Champagne. Spanje heeft een wat warmer klimaat en dit proef je ook terug, cava is vaak wat fruitiger dan Champagne.
Prosecco daarentegen wordt op een hele andere manier gemaakt en van hele andere druivenrassen dan een champagne. Bij het maken van prosecco vindt de tweede vergisting in een rvs tank plaats en niet in de fles, zoals bij de méthode traditionelle het geval is. Minder arbeidsintensief, waardoor Prosecco vaak ook goedkoper is dan andere mousserende wijnen.

Wil je graag een Italiaanse variant van champagne, probeer dan eens een Franciacorta. Dit is een mousserende wijn, van Italiaanse druivenrassen, die gemaakt is door middel van de méthode traditionelle. Hierdoor lijkt deze meer op champagne dan een prosecco. In Nederland is deze bubbel nog niet zo bekend, zonde! Dit is namelijk echt een pareltje.
Ook buiten Europa vind je mousserende wijnen. Een bekende is de vonkelwyn uit Zuid-Afrika. Gemaakt op de traditionele manier, méthode cap classic genoemd.
Genoeg mogelijkheden om te kiezen voor bubbels. Probeer ze allemaal uit en ervaar wat jouw favoriet is. Hopelijk komt er in Nederland dan ook vaker een glas bubbels op tafel!